Kulinarne praktyki w uczelnianej bibliotece

W Bibliotece PWSZ w Głogowie odbyły się „Mini warsztaty kulinarne” dla słuchaczy Uniwersytetu III Wieku. Tematem przewodnim wtorkowego spotkania była kuchnia włoska. W pierwszej części spotkania, przy kawie i słodkim poczęstunku, seniorzy zapoznali się z książką Elizabeth Gilbert „Jedz, módl się, kochaj” oraz z fragmentami filmu, który powstał na jej podstawie. Dzięki temu, zostali wprowadzeni w świat tradycyjnej kuchni włoskiej. Drugą część warsztatów poprowadził zaproszony gość Pan Tadeusz Dąbrowski,

szef kuchni i właściciel restauracji „Mamma Mija Trattorija” w Głogowie. Opowiedział między innymi o tym, jak wygląda kuchnia włoska, jakie są najbardziej znane potrawy, z jakich produktów się je przyrządza, jakich przypraw używa, czy też jak wygląda praca w kuchni włoskiej. Przybliżył również uczestnikom spotkania kulturę i życie codzienne mieszkańców Włoch. Spotkanie zakończyło wspólne przygotowanie i degustacja potrawy caprese oraz paluszków grissini.

Biblioteka PWSZ składa serdeczne podziękowania Panu Tadeuszowi Dąbrowskiemu za przeprowadzone warsztaty, a słuchaczom Uniwersytetu III Wieku za wspólnie spędzony czas i miłą atmosferę.